Neįgalieji savo talentus atranda kurdami rankdarbius

Ekologijos idėjų įkvėpti vienetiniai krepšiai, padabinti pieštomis aplikacijomis, šiuo metu tokios reikalingos apsauginės veido kaukės, išskirtiniai aksesuarai – varlytės vyrams ir plaukų lankeliai moterims, net sėdmaišiai – tai tik maža dalis gaminių, kuriuos pirkėjams gali pasiūlyti „Rankdarbių skrynia“. Socialinėse dirbtuvėse sukurti gaminiai yra unikalūs ir vienetiniai – juos savo rankomis siuva, veria, neria, mezga dirbtuves lankantys Marijampolės senjorų ir neįgaliųjų dienos centro „Židinys“ nariai.

Socialinės dirbtuvės Sūduvos sostinėje Marijampolėje duris atvėrė praėjusių metų vasaros pradžioje. „Rankdarbių skrynią“ rankų darbo unikaliais gaminiais vis pildo 14 dirbtuvių lankytojų, turinčių proto ar psichikos negalią. Šiems žmonėms rankdarbių gamyba nėra tik turiningas laiko praleidimo būdas, dirbtuvėse jie lavina darbo įgūdžius, atskleidžia savo gabumus ir talentus, bendrauja darbo aplinkoje ir jaučiasi esantys reikalingi visuomenei.

Dirbtuvės įkurtos įgyvendinant projektą „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“, jų tikslas – ugdyti ir palaikyti proto ir (arba) psichikos negalią turinčių asmenų, gaunančių socialinės globos paslaugas pertvarkomose socialinės globos įstaigose, darbinius įgūdžius.

Nuolat ieškoma bendradarbiavimo galimybių

„Rankdarbių skrynios“ dirbtuvėse neįgalieji ne tik kuria vienetinius dirbinius, bet ir teikia įvairias paslaugas įmonėms ir įstaigoms.

„Šiuo metu vienos Marijampolėje veikiančios įstaigos užsakymu lupame lipdukus, vasarą bendradarbiavome ir artėjant šiltajam sezonui vėl planuojame bendradarbiauti su UAB „Marijampolės optika“, taip pat įvykdėme nemažą Marijampolės apskrities LIONS klubo užsakymą “, – pasakoja dirbtuvių rinkodaros vadybininkė Paulina.

Socialinės dirbtuvės nuolatos ieško naujų bendradarbiavimo galimybių, įmonėms ir įstaigoms gali pagaminti atvirukų ar stalo kortelių, šventinės, sezoninės atributikos, pasiūlyti dekoro, pakavimo paslaugas ar įgyvendinti įvairias kitas idėjas, žinoma, atsižvelgiant į dirbtuvių lankytojų galimybes.

Svarbiausia – kokybė ir unikalumas

Socialinių dirbtuvių lankytojai į kiekvieną savo rankomis sukurtą dirbinį įdeda daug triūso ir meilės. Nesvarbu, kas tai bebūtų – akinių laikiklis, šlepetės ar žaislas mažyliui – kiekvienas rankdarbis yra unikalus, pagamintas iš kokybiškų medžiagų.

Šiuo metu populiariausia prekė – medžiaginiai krepšiai su ranka pieštomis aplikacijomis, gaminami iš patvaraus ir lengvai prižiūrimo gobeleno audinio. Iliustracijos piešiamos su specialiais nenuplaunamais markeriais, o aplikacijos prisiuvamos kruopščiai ir tvirtai, kad skalbiant nenukristų, todėl krepšius galima drąsiai skalbti, lyginti, džiovinti.

„Rankdarbių skrynios“ dirbtuvėse nuolat gimsta naujų gaminių idėjos. Jų pasiūlo ir dirbtuvių darbuotojai, ir patys lankytojai, o visiems kartu diskutuojant ir atsiranda įdomiausios gaminių koncepcijos.

„Pavyzdžiui, megzti žaislus vaikams pasiūlė mūsų lankytoja Aušra, – pasakoja rinkodaros vadybininkė. – Moteris yra labai kruopšti, atidi, turinti įvairiausių idėjų, bet labiausia jai patinka megzti, todėl su džiaugsmu priėmėme jos idėją ir labai džiaugiamės, kad jai puikiai sekasi. Aušra vis labiau tobulėja, pati sugalvoja, kokį žaislą megs, pati renkasi spalvinę gamą ir sugalvoja papildomų detalių.“

Rankdarbius gamina ir pagal užsakovo norus

Dirbtuvių dalyvių sukurti dirbiniai nedulka lentynose – jų galima įsigyti „Facebook“ puslapyje „Rankdarbių skrynia“. Beje, susidomėjusieji kuria nors preke pagal savo pageidavimą gali pasirinkti jos spalvą, dydį, aplikaciją. Žinoma, dirbtuvėse visuomet yra jau paruoštų rankdarbių, kurie pirkėjo namus pasiekia vos per keletą dienų.

Informacija paruošta ir publikuota www.sūduvosgidas.lt internetiniame puslapyje. Originalus straipsnis: https://suduvosgidas.lt/neigalieji-savo-talentus-atranda-kurdami-rankdarbius/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *